Prof. Mikael Dellborg om vuxna med medfött hjärtfel och Covid-19

img_4040-246x300-2430747

Vad vet vi om risken för vuxna med medfödda hjärtfel och Covid-19? Mikael Dellborg, professor, överläkare, forskare och ansvarig för forskargruppen vid GUCH-centrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset försöker nedan besvara frågan.

Tittar man i de studier som finns så hittar man egentligen ingenting, inga fall beskrivna. Alltså får man då ta och fundera och tänka, dra slutsatser från andra sjukdomstillstånd, andra virussjukdomar och allmänt vad vi vet om GUCH och GUCH-are i dagens läge, i Sverige, med den sjukvård vi har. Då vet vi att GUCHare i Sverige som grupp mår bra, klarar sig väldigt bra. Man är i regel väl omhändertagna, har en stabil situation och en god funktion.

Min bedömning, men obs, det är en bedömning, vi har inte kunskapen och vetenskapen helt klar här, den är att GUCHare som grupp inte löper någon ökad risk om/när man får Covid-19. Personer med de mest komplexa hjärtfelen är å ena sidan kanske känsligare, å andra sidan ganska unga (i det här sammanhanget). Personer som har hunnit bli sådär 50-60 år, och utöver sitt medfödda hjärtfel kanske har diabetes, kanske har högt blodtryck, har förstås en lite högre risk men i första hand pga sitt blodtryck, sin diabetes, sin ålder och inte sitt medfödda hjärtfel. Finns det något hopp, några nya behandlingar eller nåt på gång?

Ja, det forskas och förstås intensivt och letas och provas behandlingar.
Dels handlar det om vaccin där dock även de mest optimistiska räknar med minst 12, kanske 18 månader innan det finns och är tillgängligt. Vi vill förstås snabbt ha fram det, samtidigt som vi har respekt för att snabbt framtagna/producerade vaccin kan ha betydande problem som ex.vis vaccinet mot svininfluensa hade.

Nya virushämmande läkemedel letas det ju också efter men det är samma sak där, det kommer ta ett antal år få fram något helt nytt.
Betydligt lättare är förstås om man kan använda något befintligt läkemedel mot Covid-19, i varje fall mot de allvarliga fallen. Och där finns det en del viktiga och positiva nyheter. Dels lite olika virusmedel, som tidigare mest använts för HIV-virus eller influensa-virus men där preliminära tester visar lovande resultat. Från Kina har det också kommit rapporter om att ett gammalt klassiskt malaria-medel, klorokin, kan fungera mot Covid-19. Både antivirala medel och klorokin finns idag tillgängliga i Sverige och det finns behandlingsriktlinjer för dessa för användning hos de med allvarliga Covid-19 infektion.

Så vad är mitt råd till dig som är vuxen och har ett medfött hjärtfel?
Jag tycker du skall tänka så här: tvätta händerna, håll dig borta från farmor/mormor/farfar/morfar, jobba hemma om det går, stanna hemma från jobbet om du har minsta symtom på luftvägsinfektion – dvs samma råd som till alla andra.

Och, om du får Covid-19 (hosta, feber, känns tungt andas, trötthet) så ta det lugnt, ta paracetamol om du har ont eller hög feber, vila. Om det börjar gå åt fel håll, det hänger i och blir inte bättre efter nån vecka, febern stiger, då bör du som GUCHare ha lite lägre tröskel än folk födda utan hjärtfel för att söka akut, lägre tröskel för att ges antibiotika (inte mot viruset, det hjälper inte, men mot följdinfektioner). Kanske lite lägre tröskel för att läggas in på sjukhus.

Mölndal 17/03/2020

Mikael Dellborg,

Professor, överläkare, forskare och ansvarig för forskargruppen vid GUCH-centrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra och Sahlgrenska Akademin.

Berättelser som ligger varmt om hjärtat

Se alla berättelser

Ljudet av ett litet hjärta

Varje år föds 2000 barn med hjärtfel. Ett av dem är Dante och han föddes med tre. Nu har Dantes föräldrar, tillsammans med bandet Amason, spelat in hans hjärtslag och skapat en ny version av The Knifes låt “Heartbeats”. Varje gång låten spelas går intäkterna till stöd och forskning via Hjärtebarnsfonden.

Läs hela artikeln

Nyheter och opinion

Se alla nyheter