fbpx
Gåvoshop
Varukorg
Din varukorg är tom

Hjärte­barns­fondens föreningsliv fortsätter digitalt

I dessa coronatider har många av Hjärtebarnsfondens fysiska träffar blivit inställda. Tack vare digitala hjälpmedel har dock en del av våra föreningar fortsatt hålla igång sina föreningsträffar. En våra föreningar som har ställt om är förening Norr.

Våra tankar kring digitala träffar började när vi på grund av Coronaviruset ställde in vår efterlängtade årsmötesträff i Arvidsjaur, berättar Caroline Persson Munther, ordförande i förening Norr. – Vi ville trots inställda träffar på obestämd tid ge något till våra medlemmar som säkert i större utsträckning än andra gör uppoffringar och ändrar sin vardag.

-Våra digitala träffar kan såklart bara delvis ersätta de fysiska träffar som vi brukar ordna men i dessa tider kan de åtminstone ge en liten ljusglimt i en annars instängd och begränsad tillvaro. Vi hoppas också att vi delvis kan nå de som kanske inte varit på en träff tidigare och att de som är isolerade ska hitta ett litet andrum eller ett avbrott i en mer begränsad vardag än någonsin.

 
Genom att söka på Internet hittade styrelsen i förening Norr två trollkonstnärer som lämnade offerter på digitala framträdanden. Till slut föll valet på Hanna Günther som ska hålla en digital trollerishow den 26 april. Även planeringen inför den digitala trollerishowen skedde digitalt, både för att testa tekniken och diskutera föreställningen. 

Trollkonstnär Hanna Günther

Caroline berättar att förening Norr också har haft digitala föreläsningar som önskemål från medlemmarna en tid. Personal på Barnhjärtmottagningen vid Norrlands universitetssjukhus har ställt upp och föreläst tidigare. Tyvärr så kunde ingen av dem, av förklarliga skäl, ställa upp i dagsläget. Caroline kom då ihåg att Jennifer Andersson tidigare gjort en uppskattad föreläsning för oss och hon hade möjlighet att ställa upp. Den 10 maj ska hon berätta om sin uppväxt och om sitt vuxna liv med ett medfött hjärtfel.

Så går du med i den digitala träffen

Senare i maj ordnar förening Norr även en digital fikaträff för föräldrar. Vad den träffen handlar om beror på deltagarnas önskemål, men föreningen hoppas på givande samtal och att föräldrar från hela området kan få möjlighet att träffas och prata om vardagen, eller tillfälligheterna, i en hjärtebarnsfamilj.
I slutet av maj blir det musikquiz för hela familjen. Föreningen har tidigare haft uppskattade musikquiz på deras övernattningsträffar och hoppas även här på succé.
– Tävling, bra musik och lite samvaro med andra hjärtebarnsfamiljer en fredagskväll, kan det bli bättre, menar Caroline.

Caroline Persson Munther, ordförande förening Norr

– De träffar som föreningarna ordnar för sina medlemmar är viktiga av flera skäl, påpekar Caroline.

  • För att föräldrar ska få kontakt med andra som är i samma situation och som förstår hur det är att vänta på operation, på nästa besök på Barnhjärtmottagningen eller bara hur vardagslivet är.
  • För syskonen till hjärtebarnen är det viktigt att se att de inte är ensamma om att leva i familjer där vardagen anpassas efter ett syskon som har hjärtfel. De syskon vi ser på träffar är också viktiga på träffarna för de visar verkligen hur alla människor borde vara, det finns ingen som är för långsam eller för trött för att vara med, alla aktiviteter går att anpassa osv.
  • Sist men inte minst, för hjärtebarnen tror vi att det är viktigt att få vara som alla andra en stund, ingen som ifrågasätter varför de orkar ena stunden och är jättetrötta sen eller varför de behöver vila. Ett klockrent exempel på vad träffarna betyder för hjärtebarnen är det samtal mellan några hjärtbarn som en vuxen medlem överhörde då ett av hjärtbarnen skulle ta sina mediciner. Frågan från de andra barnen var då vilka mediciner tar du, inte varför tar du mediciner.

Läs mer om Hjärtebarnsfondens föreningar och håll koll på lokala träffar här.