fbpx
Gåvoshop
Varukorg
Din varukorg är tom

Medfödda hjärtfel och graviditet

Ett medfött hjärtfel hos en förälder kan ha betydelse i samband med graviditet och förlossning. 

Blivande föräldrar ställer sig ofta frågor som rör:

  • Kan barnet ärva mitt hjärtfel?
  • Kan fostret och senare barnet påverkas av att jag har ett hjärtfel?
  • Kan jag fortsätta ta mina mediciner under en eventuell graviditet?
  • Är det farligt för mig att genomgå en graviditet och en förlossning?

Du som läser detta vet säkert att ”medfött hjärtfel” är ett brett begrepp som täcker allt från ganska lindriga till mycket allvarliga hjärtfel och att symtom, ork, behandling och framtidsutsikter varierar väldigt mycket. Under de senaste årtiondena har utvecklingen och vår kunskap om medfödda hjärtfel på lång sikt ökat mycket och det som var sanning för bara 10 år sedan kan i många fall vara förlegat idag.

En graviditet innebär en stor omställning av kvinnans cirkulation genom att hjärtat behöver pumpa mer, blodkärlen ute i kroppen vidgas och att risken för blodproppar ökar. För vissa hjärtfel kan de faktorerna ha stor betydelse antingen för kvinnan eller för fostrets hälsa under graviditeten och för barnets hälsa efter födelsen. I vissa situationer är det viktigt att till exempel medicinering justeras och/eller att kontroller under graviditeten eller att förlossningen och dagarna därefter planeras särskilt noga. 

Många kvinnor med medfödda hjärtfel kan dock gå igenom en graviditet utan särskild hänsyn till hjärtfelet. 

Det allra viktigaste rådet blir därför att Du behöver vända Dig till Din hjärtläkare och diskutera frågan om graviditet så att Du kan få aktuella och individuella råd.

Katarina Hanséus, Barnkardiolog, sektionschef och överläkare vid Barnhjärtcentrum i Lund.