Fler live föreläsningar kommer att hållas i februari 2022. Håll därför utkik här nedan och i våra sociala medier för regelbundna uppdateringar om kommande digitala föreläsningar.
9 november kl. 20.00 Maria Fedchenko ”Förvärvad hjärtsjukdom såsom hjärtinfarkt och riskfaktorer för detta”. Maria är ST-läkare inom kardiologi/internmedicin på Medicin, Geriatrik och Akutkliniken på Östra sjukhuset i Göteborg. Hon disputerade 2020 vid Göteborgs Universitet och kommer att berätta om forskning kring bl.a. hjärtinfarkt hos individer med medfödda hjärtfel.
14 oktober kl. 20.00 Gunnar Bergman, överläkare Astrid Lindgrens barnsjukhus.
“Hjärtsjukdom redan under fostertiden”
Utveckling av tidig diagnos av allvarlig och mindre allvarlig hjärtsjukdom. Vad får det för betydelse? Hur går utvecklingen vidare? Finns tyvärr inte att se i efterhand.
5 oktober kl. 20.00 Håkan Wåhlander, sektionschef på barnhjärtcentrum i Göteborg.
“Hjärttransplantation – för vem och hur fungerar det”.
I september sände vi flera föreläsningar med tema GUCH ”Grown Up Congenital Heart disease – vuxna med medfödda hjärtfel” – dessa finns att ses på vår YouTubekanal hela 2022!
25 augusti kl. 20.00 Annika Rydberg, barnkardiolog ”Att leva med ett enkammarhjärta”
I Februari 2021 mottog barnkardiologen Annika Rydberg emot Hjärtebarnsfondens stipendium med motiveringen nedan, därför känns det extra roligt att hon vill föreläsa för fonden med temat enkammarhjärta.
Barnkardiologen Annika Rydberg är inte bara en mycket skicklig läkare. Hon är också en varm och inkännande medmänniska. Att som patient möta Annika är en ynnest. Hon är professionell, närvarande och oerhört kunnig.
Som hjärtebarn, oavsett ålder, känner man sig trygg i hennes närhet.
Man vet att när Annika är med så är hon med längs hela vägen.
Annika brinner för att barn och ungdomar med medfödda hjärtfel ska leva sina bästa liv utifrån sina egna förutsättningar. Det är vi alla som mött henne djup tacksamma för!
1 juni kl. 20.00 – Maria Sjöborg Alpman Ordförande i svensk barnkardiologisk förening ”Det nationella uppföljningsprogrammet”
Maria berättar om en av Svensk Barnkardiologisk Förenings hjärtefrågor, nämligen det nationella uppföljningsprogrammet för barn och ungdomar med hjärtsjukdomar. Många hjärtsjuka barn och ungdomar kämpar med svårigheter i skolan, nedsatt ork och uthållighet, svårigheter med kompisar mm vilket kan bidra till sämre psykiskt mående.
19 maj kl. 19.00 – Carmen Ryberg, Psykolog ”Barn med medfött hjärtfel – de potentiella utmaningar, barnet, familjen och framtiden”
Carmen pratar i sin föreläsning om utmaningar för hjärtebarn uppdelat i tre delar.
13 april kl 20.00 – Kiet Tran ”Robotiserad barnhjärtkirurgi”
Kiet kom som flykting till Sverige år 1980 och arbetar idag, 40 år senare, som hjärtkirurg på Nationellt center för barnhjärtkirurgi på Skånes universitetssjukhus.
Läs mer om Kiet Tran här.